Pardoselile acoperite cu materiale textile au multe avantaje si sunt apreciate si utilizate in diferite domenii. In timp si mai ales in conditii de utilizare constanta murdaria si petele isi fac aparitia. Prin curatarea si intretinerea corecta a covoarelor si mochetelor le redam aspectul estetic si le prelungim durata de viata si exploatare. In continuare va prezentam etapele de curatare ale covoarelor si mochetelor.
Evaluarea covoarelor si mochetelor
Acest prim pas este foarte important in procesul de curatare deoarece ne permite sa obtinem informatiile necesare pentru curatarea profunda si profesionala a covoarelor si mochetelor pe masura ce examinam constructia, tipul de fibra, podeaua si montajul.
Toti acesti factori se combina pentru a determina cea mai buna metoda de curatare si a substantelor chimice corecte pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile.
In afara de complexitatea curatarii mochetelor si covoarelor, ar trebui sa ne uitam si la fiecare pata sau zona murdara pentru a ne asigura ca se aplica tehnica si solutia corespunzatoare de indepartare.
Avem acces la o serie de solutii specializate de curatare si trebuie sa stim exact care dintre ele sa fie utilizate.
Curatarea murdariei uscate
Incepem procesul de curatare prin eliminarea majoritatii nisipului, prafului si solului uscat utilizand un aspirator industrial.
Pe langa indepartarea unei cantitati mari de murdarie, acest proces ridica multe dintre fibre pentru a permite accesul la baza covorului in etapele urmatoare.
Acest lucru se realizeaza acoperind intreaga suprafata a podelei de cel putin patru ori in directii perpendiculare. In cele din urma, lucram in jurul marginilor covorului cu accesoriile dedicate pentru a finaliza etapa de extractie a murdariei uscat.
Pete
Pre-tratam si curatam toate zonele care prezinta pete cu agenti chimici adecvati tipului de pata. Acestia includ enzime, solventi selectati cu grija, agenti oxidanti, agenti reducatori si o varietate de detergenti adecvati. Orice reziduu ramas la tratarea unei anumite pete va fi apoi eliminat in timpul procesului de curatare a intregii zone.
Pre-pulverizare si agitatie
Trecem mai departe pentru a trata intreaga suprafata a podelei cu un agent de curatare adecvat pentru tipul respectiv de covor sau mocheta. Astfel vom patrunde pana la baza si vom indeparta eventualele grasimi sau uleiuri aderente la fibrele covoarelor. In acelasi timp, orice murdarie si praf ramase sunt transferate in solutia de curatare si sunt gata pentru extractie in urmatoarele etape.
Solutia de curatare este prelucrata cu grija in fibrele covoarelor, asigurandu-ne ca cea mai mare cantitate de murdarie posibila este eliberata si apoi scoasa.
Putem realiza acest lucru folosind o perie special creata pentru covoare, prin lucrul cu solutia din patru directii diferite pentru a ridica in continuare fibrele covorului.
Extractie
Suprafata este apoi curatata cu un aspirator cu injectie extractie. Acesta functioneaza prin injectarea unei solutii speciale in covor la presiune inalta. Aceasta distruge orice murdarie ramasa de la baza constructiei, in timp ce ucide orice germeni care se afla pe fibre.
Etapa de injectare este urmata de extractia solutiei murdare prin aspirare pentru a lasa covorul cat mai uscat posibil si fara miros.
Ingrijirea si finisajele
Dupa curatarea covorului vom continua prin ingrijirea fetei fibrei pentru a asigura cea mai buna finisare vizuala posibila. Apoi lustruim toate plintele care inconjoara mocheta sau covorul care au fost curatate. Acest lucru lasa toata suprafata podelei in stare proaspata si placuta vizual si, cel mai important, curata!
Nu uitati!
Samponarea si extractia trebuie efectuate in timpul sezonului cald. Daca insa curatarea profunda a zonelor puternic murdare nu poate fi amanata si este necesara samponarea si extractia, trebuie luate urmatoarele masuri:
- Asigurati-va ca sunt respectate procedurile corespunzatoare pentru a preveni suprasaturarea.
- Utilizati ventilatoarele de podea si dezumidificatoarele. Utilizarea combinata a miscarii aerului pentru a favoriza evaporarea si a dezumidificatoarelor pentru a initia eliminarea umiditatii vor usca eficient zonele umede.
- Goliti tavile de dezumidificare dupa cum este necesar.
- Pastrati ferestrele si usile inchise.
Ca nota generala, covoarele si mochetele trebuie sa fie complet uscate in 24 de ore pentru a ne asigura ca nu se produce mucegai.